Corona-ervaring delen op NVP-platform
VKJP-bestuurslid Marijke Feijtel: wandeltherapie
Kinder- en jeugdsychotherapeut en VKJP-bestuurslid Marijke Feijtel gaat creatief om met de beperkingen die corona haar oplegt. Ze neemt haar patiënten als het even kan mee naar buiten. "Ik vind wandeltherapie eigenlijk nu de beste vorm", zegt Feijtel. "Sinds kort mag ik een halve dag face-to-facetherapie doen. Dat vind ik zeker voor EMDR-behandelingen wel fijn. En daarnaast ben ik dus veel aan het beeldbellen en wandelen. Beide wil ik er graag inhouden."
Feijtel is een van de psychotherapeuten die vertellen over hun werkervaring tijdens de pandemie op de website van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP). De NVP opende de rubriek om de leden hun corona-ervaringen te laten delen. Ze geven antwoord op vragen als: Hoe ziet je werk er tijdens het coronavirus uit? Wat lukt, wat lukt niet en wat doe je anders?
Beeldbellen
Over beeldbellen zegt Marijke Feijtel bijvoorbeeld: "Nou, dat vind ik ook wel lastig omdat ik in een gebied woon waar het internet erg onstabiel is. En ook de jongeren hebben vaak problemen met slechte wifi. Maar ik vind dat beeldbellen wel heel goed als het aanvullend is voor een face-to-facebehandeling. Daarom ging ik ook wandeltherapie doen, terwijl dit in eerste instantie enkel bedoeld was voor de crisiscontacten. Maar ik vind het zelf eigenlijk de beste manier en daarom doe ik het nu met meerdere cliënten."
Dorine Everts, ook bestuurslid bij de VKJP en eveneens aan het woord in de NVP-rubriek, zegt dat ze de coronatijd als heel intensief en vermoeiend ervaart. Niets kan meer op de automatische piloot. De pandemie heeft grote invloed op haar werk als psychotherapeut en manager Zorg bij Youz (Parnassiagroep) en in haar eigen praktijk. Van beeldbellen is ze geen liefhebber en veel van haar patiënten zijn dat evenmin. Had ze niet verwacht dat juist jongeren het beeldbellen zouden omarmen? Everts: "Gek genoeg is dat niet per se zo. Wat ik van mijn patiënten hoor is dat zij moderne technieken vooral voor andere dingen willen gebruiken. En die therapie moet blijkbaar ook in hun ogen toch echt face-to-face. Ze vinden het wel leuk als ik interesse toon voor hun activiteiten op digitaal gebied, maar met mij beeldbellend afspreken, dat klopt gewoon niet."
Negatief beeld van de ggz
Dorine Everts maakt zich zorgen over het negatieve beeld van de ggz dat in de media wordt neergezet. Dat raakt haar. "Alsof we te weinig doen. Alsof we niet willen! Terwijl we achter de schermen echt zo keihard aan het werk zijn. Het was vast niet zo bedoeld maar zo’n uitzending van Kassa vorige week, doet dan echt geen goed. Natuurlijk willen we cliënten zien. En echt, we zijn met man en macht aan het werk om dat allemaal voor elkaar te krijgen."
Lees meer over de ervaringen van Marijke Feijtel, Dorine Everts en andere collega's op de NVP-site.