De jeugdzorg staat er slechter voor dan vorig jaar. Dat concludeert de Jeugdautoriteit in een nieuw rapport. Daarmee komt de continuïteit van de jeugdzorg onder druk te staan en is zorg minder toegankelijk voor jongeren, zegt de toezichthouder.

In de Stand van de Jeugdzorg verzamelt en analyseert de Jeugdautoriteit kennis over het functioneren van het jeugdstelsel aan de hand van verschillende thema’s en agendeert aandachtspunten voor de continuïteit van jeugdzorg. 

De jeugdzorg kent in 2024 nog steeds veel problemen.Ten opzichte van vorig jaar zijn de problemen in de jeugdsector eerder groter dan kleiner geworden. Aanbieders met acute financiële problematiek vertegenwoordigen inmiddels zo’n 30% van de omzet in de sector. Dit betekent tegelijk een bedreiging voor de continuïteit en voor de toegankelijkheid van de jeugdzorg. Dit komt naar voren in de Rapportage Stand van de Jeugdzorg 2024 van de Jeugdautoriteit, een vervolg op de Stand uit 2023.

Vooral middelgrote en grote jeugdhulpaanbieders hebben te maken met hoog ziekteverzuim, inhuur van extern personeel en tarieven die onder druk staan.

Uit de Stand van de Jeugdzorg blijkt dat de stijging van het aantal mensen dat jeugdzorg nodig heeft is gestopt. Dat neemt niet weg dat nog steeds veel jonge mensen te maken hebben met mentale problemen. Sinds 2015, toen de jeugdzorg is belegd bij gemeenten, is de vraag naar jeugdzorg ieder jaar toegenomen. Het CBS meldt dat ongeveer 474.000 jongeren tot 23 jaar in 2023 een of meerdere vormen van jeugdzorg kregen. Dat is 11 procent van alle jeugdigen in deze leeftijdsgroep. Daarnaast blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut dat de mentale gezondheid van jongeren achteruit gaat. Zo ervaart 18 procent van de jongeren in 2021 mentale problemen en is het aantal meisjes met mentale problemen in het voortgezet onderwijs in 4 jaar bijna verdubbeld.

Meer lezen