De inzet van ervaringsprofessionals heeft een positieve invloed op suïcidale jongeren. Ook het behandelteam profiteert. In deccember promoveerde Shireen Kaijadoe aan de Radboud Universiteit.

Het proefschrift 'Breaking Silence' onderzoekt hoe in de gesloten jeugdzorg wordt omgegaan met suïcidaal gedrag van jongeren. Jongeren geven aan behoefte te hebben aan fysieke en mentale nabijheid van vertrouwde hulpverleners die hen ondersteunen, luisteren en helpen spanning te co-reguleren zonder boos te worden of hen te veroordelen. Jongeren benadrukken dat plaatsing in een isoleercel hun suïcidale gevoelens versterkt, waardoor zij vaak zwijgen over suïcidaliteit uit angst voor beheersmatige consequenties.

Hulpverleners voelen zich vaak machteloos en onzeker door een gebrek aan specifieke kennis en vaardigheden. De impact van een suïcide op hun handelen is groot en leidt vaak tot het sneller toepassen van beheersmaatregelen om herhaling van een fataal incident te voorkomen.

Het onderzoek laat zien dat inzet van ervaringsprofessionals een positieve invloed heeft op de jongeren (vermindering van suïcidaliteit, toename van motivatie voor behandeling en verbetering van emotieregulatie) en op het behandelteam (educatieve functie, minder beheersmatig handelen, en vergroting van autonomie van jongeren). Hoewel training belangrijk is, blijft de impact beperkt bij hoge werkdruk. Dit onderzoek stelt vragen over hoe een responsieve, ontwikkelingsgerichte aanpak gewaarborgd kan worden binnen de gesloten jeugdzorg.

Breaking silence x