Nieuwe kansen voor kinder- en jeugdpsychotherapie

Psychotherapie in een hybride wereld

20 juni 2025

Antropia, Cultuur- en Congrescentrum

Kinderen en jongeren groeien op in een wereld waarin er steeds meer mogelijkheden ontstaan om de eigen realiteit vorm te geven. In verbondenheid met de digitale wereld, bepaalt de directe omgeving steeds minder wie zij zijn, wat zij vinden en hoe de wereld te begrijpen is. 

Door onder meer artificiële intelligentie, algoritmes en game-mechanismen vormen nieuwe technologieën niet alleen het denken en voelen van de jongeren, maar ook het zelfbeeld, de relaties en de psychische gezondheid.  

Kinderen, ouders maar ook behandelaren moeten zich voortdurend verhouden tot deze snel ontwikkelende ‘hybride realiteit’. 

Waar liggen de kansen voor het mentale welzijn van alle betrokkenen? Waar liggen mogelijkheden voor in de behandelkamer? Waar zijn zorgen gerechtvaardigd en waar regeert de angst voor nieuwe technologie?

Het VKJP- congres biedt inzichten van toonaangevende experts en praktische handvatten om de mentale uitdagingen van kinderen, jongeren en hun ouders in het digitale tijdperk beter te begeleiden.

Schrijf je in via de blauwe knop rechtsboven

*vroegboekkorting tot 1 mei!

 

Programma

09:30 Opening Dorine Everts, voorzitter VKJP
09:45 Inleiding dagvoorzitter Machiel de Klerk
09:50 De Hybride Speelplaats: Games als oefenruimtes voor ontdekking en identiteitsvorming - Hanneke Scholten en Joanneke Weerdmeesters
11:00 Pauze
11:30 Over ontplooiing, zelfregulatie en het tienerbrein - Jelle Jolles
12:45 Afsluiting door dagvoorzitter
13:00 Pauze
14:00 Parallelsessie ronde 1
14:55 Korte pauze
15:15 Parallelsessie ronde 2
16:10 Korte pauze
16:25 Plenaire afsluiting door jongeren van de Nationale Jeugdraad
16:55 Afsluiting

Keynotes

  • De Hybride Speelplaats: Games als oefenruimtes voor ontdekking en identiteitsvorming - Hanneke Scholten en Joanneke Weerdmeesters
    In deze lezing verkennen we de hybride leefwereld van jongeren waarin de fysieke en digitale omgeving in toenemende mate samenkomen en elkaar beïnvloeden. Binnen deze context belichten de sprekers de potentie van videogames als rijke, interactieve oefenruimtes voor de sociaal-emotionele en identiteitsontwikkeling van jongeren.
  • Over ontplooiing, zelfregulatie en het tienerbrein – Jelle Jolles
    Jelle Jolles ziet jongeren als ‘werk in uitvoering’. Hun ontplooiing is sterk afhankelijk van opgedane ervaringen. Deze zijn nodig voor de ontwikkeling van executieve functies zoals zelfinzicht en zelfregulatie. Jolles beschrijf hoe het stimuleren van de mondelinge taalvaardigheden hieraan bijdraagt, en geeft praktische handvatten in relatie tot het ver-woorden van ervaringen, emoties, intenties, zelfoordelen en ambities.

Parallelsessies

Ronde A

  • A1. Tupperware party VR - spelenderwijs kennismaken met VR – Kevin van Geest 
    Maak spelenderwijs kennis met VR en leer hoe andere zorgaanbieders evidence based VR succesvol inzetten binnen en buiten de behandelkamer. (let op: deze sessie wordt ook gegeven in ronde 2)
  • A2. Schermtijd in de eerste 1000 dagen: Effecten op het opgroeiende kind - Marion van den Heuvel
    Telefoons, tablets en laptops zijn tegenwoordig overal, ook in gezinnen met jonge kinderen. Marion bespreekt de laatste wetenschappelijke inzichten over schermgebruik in drie periodes van de eerste 1000 dagen: de zwangerschap, tijdens borstvoeding en tijdens interactie met het kind. Door ouders inzicht te geven over de voor- en nadelen van schermgebruik, kunnen ze hier verantwoordelijker mee omgaan en de ontwikkeling van hun kinderen stimuleren.
  • A3. Serious gaming: hoe werkt dat in de praktijk? - Wouter Boendermaker
    Deze workshop gaat in op serious games: wat zijn het, wat kun je ermee, hoe ontwikkel je ze en wat zijn zoal de voor- en nadelen voor in de praktijk? Aan de hand van theorie, voorbeelden en praktische uitdagingen maak je kennis met deze innovatieve trend in het hybride opgroeien.

    Ronde B
  • B1. Tupperware party VR - spelenderwijs kennismaken met VR – Kevin van Geest 
    Maak spelenderwijs kennis met VR en leer hoe andere zorgaanbieders evidence based VR succesvol inzetten binnen en buiten de behandelkamer. (let op: dit is een herhaling van sessie a. in ronde 1)
  • B2. De impact van misinformatie over diagnoses op TikTok – Wietske de Vries
    Uit recent onderzoek blijkt dat er veel misinformatie over ADHD wordt verspreid op TikTok, die jongeren kan aanzetten tot onjuiste zelf-diagnoses. Dit kan een negatieve invloed hebben op hun zelfbeeld en ervaren controle en stelt zorgprofessionals voor nieuwe uitdagingen in het bieden van de juiste begeleiding en informatie.
  • B3. Ouders, Jongeren en Hulpverleners Online: Hoe Vinden We Samen de Juiste Weg? – Moniek Coorn- Baaij
    In deze interactieve workshop gaan we met elkaar in gesprek over social mediagebruik bij kinderen en ouders, tips en adviezen voor ouders en hoe je eigen ervaringen dan wel ideeën hierin mee kunnen resoneren. Waar doe je goed aan?

Locatie

Antropia, Cultuur- en Congrescentrum
Landgoed de Reehorst
Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen

Tarieven

Tarieven

Vroegboekkorting tot 1 mei

Vanaf 1 mei

   

VKJP-lid

250,-

275,-

   

Niet-lid

300,-

325,-

   

In opleiding*

150,-

150,-

   
         

*gz-psycholoog i.o, klinisch psycholoog i.o., psychotherapeut i.o., psychiater i.o.

Personalia

  • Dr. Wouter Boendermaker is psycholoog en onderzoeker en werkzaam als docent game design aan de Fontys University of Applied Science ICT.
  • Moniek Coorn-Baaij is klinisch psycholoog / psychotherapeut en werkzaam bij Jeugd GGz Dimence.
  • Kevin van Geest is ervaringsdeskundige en werkt als director of Sales bij Psylaris, een bedrijf dat innovatieve GGZ toepassingen ontwerpt voor de ggz.
  • Dr. Marion van den Heuvel is onderzoeker en werkzaam als universitair hoofddocent aan de Universiteit van Tilburg.
  • Prof. dr. Jelle Jolles is klinisch neuropsycholoog n.p. en hoogleraar e.m. eerst aan de Universiteit Maastricht, daarna aan de Vrije Universiteit Amsterdam en publicist. Hij is veelgevraagd spreker en adviseert o.a. onderwijsinstellingen, overheden en sportbonden.
  • Machiel de Klerk is gezondheidszorgpsycholoog in opleiding tot psychotherapeut bij Yulius, afdeling De Kreek, inzichtgevend deeltijdbehandeling.
  • Dr. Hanneke Scholten is gedragswetenschapper en werkt als universitair docent Kinder- en Jeugdpsychiatrie/psychologie.
  • Wietske de Vries Msc, is promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen.
  • Dr. Joanneke Weerdmeester is gedragswetenschapper en medewerker kennismanagement/Post-Doc Onderzoeker bij Lectoraat Creatieve Maakprocessen en Technologie.