Dilemma’s bij de behandeling van eetstoornissen

Samenwerken binnen een vrijwillig of gedwongen kader

De behandeling van eetstoornissen bij jongeren en jongvolwassenen is om meerdere redenen complex te noemen. Vaak is er sprake van somatische, psychologische en ontwikkelingsaspecten die onderling kunnen conflicteren. Voor een adequate weging daarvan is kennis van de ethische en juridische kaders vereist. Daarnaast moet vaak niet alleen intensief worden samengewerkt met patiënt en naasten, maar ook met zorgprofessionals uit andere zorgdomeinen.

In deze scholing besteden we daarom uitgebreid aandacht aan de medische, ethische en juridische dilemma’s en de vereiste samenwerking in het kader van de behandeling van eetstoornissen. U krijgt een overzicht van de actuele medische richtlijnen, de ethische aspecten en de juridische kaders voor vrijwillige en gedwongen zorg, en een verhaal vanuit ervaringsdeskundig perspectief. Vervolgens bespreken we gezamenlijk enkele casus. Centraal daarin staan vragen zoals: Wat kunnen we doen om de autonomie van de patiënt te versterken en gedwongen zorg zoveel mogelijk te voorkomen? Wanneer is gedwongen zorg eventueel toch geïndiceerd? Welke mogelijkheden zijn er dan? Hoe kunnen we zo goed mogelijk samenwerken met de patiënt en zijn/haar naasten? Wat kunnen zorgprofessionals vanuit de kindergeneeskunde en de interne geneeskunde enerzijds en de psychiatrie anderzijds van elkaar leren? En hoe kunnen we zo goed mogelijk samenwerken in de zorg voor de patiënt?

Aan de orde komen onder andere:

  • De K-EET Leidraad met betrekking tot gedwongen (sonde)voeding
  • De gevolgen en risico’s van dwangvoeding
  • Wilsonbekwaamheid bij eetstoornissen
  • Samenwerken met naasten
  • Gewogen risicobeleid
  • Dwangbehandeling in het kader van de WGBO
  • Verplichte zorg in het kader van de Wvggz
  • Taak- en verantwoordelijkheidsverdeling tussen zorgprofessionals

Basiskennis van de behandeling van eetstoornissen wordt bekend verondersteld. Omdat interactie en discussie essentieel zijn, is de groepsgrootte beperkt. We streven naar een evenwichtige samenstelling met professionals vanuit de somatische en de psychiatrische zorg.

Docenten
Dr. Annemarie van Bellegem, kinderarts sociale pediatrie, Amsterdam UMC
Mr.dr. Emke Plomp, juridisch adviseur, docent en onderzoeker, PSYCHOLEX; psychiater, PsychoCura
Prof.dr. Martine de Vries, kinderarts-endocrinoloog, hoogleraar Normatieve aspecten van de geneeskunde, LUMC
m.m.v. Koos Neuvel, journalist en schrijver van de boeken ‘Nora & Co’ en ‘De dwangbuis’

Meer informatie