Navigeren door Generatie Y en Z

In Nederland onthullen alarmerende cijfers een schrijnende realiteit: 80% van de studenten ervaart eenzaamheid, 68% worstelt met emotionele uitputting en 26% heeft soms de wens om niet meer te leven. De druk om te excelleren is exponentieel toegenomen, met onze samenleving die streeft naar een onhaalbare perfectie, waarbij succes wordt gekoppeld aan prestaties en inspanningen. 

Jongvolwassenen en adolescenten worden dagelijks geconfronteerd met de immense druk om te voldoen aan de verwachtingen die aan hen worden opgelegd door influencers, sociale media en de digitale wereld. Ondanks de overvloed aan sociale interactiemogelijkheden blijft eenzaamheid persistent, wat bijdraagt aan gevoelens van onzekerheid en ontoereikendheid. Voortdurende wereldwijde dreigingen en crises versterken gevoelens van angst en stress onder jongeren, en dat eist zijn tol op hun mentale gezondheid. Daarnaast voegt klimaatstress een extra dimensie toe aan de uitdagingen waarmee jongvolwassenen en adolescenten worden geconfronteerd.  

Het is tijd om de dialoog aan te gaan over de torenhoge verwachtingen, de constante vergelijking met anderen en de cultuur van individualisme die eenzaamheid in de hand werkt. Hoe dienen we te praten over onzekerheid en falen in een samenleving die het ideaal van perfectie omarmt? Op welke manier beschermen we de mentale gezondheid van jongeren het beste? En hoe kunnen we een ondersteunende en begripvolle omgeving creëren?  

Onder voorzitterschap van Odette de Theije zullen op maandag 30 september deze en andere vragen centraal staan. Daarbij wordt als uitgangspunt genomen dat het van essentieel belang is dat behandelaars beschikken over effectieve tools om deze uitdagingen aan te pakken binnen de bredere maatschappelijke context die alles als maakbaar beschouwt.

Meer informatie